18. 10. 2016.| Likovni program

Velika galerija, utorak18. 10. u 19.00

MOBILNI - Zorislav Paunković, jednodnevna prezentacija fotografija

 

Fotografije su nastale kao rezultat eksperimenta. Mogu li se dobre fotografije praviti zastarelim mobilnim telefonom i najjednostavnijim digitalnim fotoaparatom? Mogu li se praviti dobre fotografije ako se slika samo ono što je oko nas, obične stvari? Ako se tehničkim ograničenjima, zadatim mogućnostima fotoaparata, doda čitav niz formalnih ograničenja (šta i kako se slika)? Ako se tako mogu praviti dobre slike, koliko dobre i gde su granice te izražajnosti?

 

Na slikama je Beograd, ali, po pravilu, ne vidi se gde su fotografije snimljene. Sadržaj je minimalistički sveden i uglavnom izražen pomoću formalnih sredstava. Više ili manje primetne, brojne su asocijacije na istoriju filma, fotografije, slikarstva, književnosti i druge kulturne reference. S obzirom na trajanje eksperimenta, ciklus fotografija ima i dnevnički karakter.

 

Donekle prirodna sredina postojanja ovih fotografija su društvene mreže na internetu, pre svega Fejsbuk. Možda upravo zbog mnoštva tehničkih i formalnih ograničenja (ali i nekim efektima karakterističnim za fotoaparat mobilnog telefona), fotografije poseduju veliki emocionalni naboj. Na internetu one bez poteškoća komuniciraju s velikim društvenim i geografskim rasponom recipijenata, a nas navode da na drugačiji način sagledamo stvari koje su nam dobro poznate.

 

Zorislav Paunković je  završio je Filološki fakultet u Beogradu. Od osnivanja 1990. godine glavnije  urednikčasopisa za rusku književnost i kulturu „Ruski almanah“.  Autor fotografija srpskih i ruskih pisaca koje su objavljene u štampi, knjigama, na internetu i plakatima.

 

 Ulaz slobodan