22. 11. 2016.| Književni program

Utorak 22.11.  u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Dela SOE VALDES

MESEC U KAVEZU u prevodu Bojane Kovačević Petrović (Laguna, 2016)

Učestvuju:

Radmila Gikić Petrović, Vladislava Gordić Petković i Bojana Kovačević Petrović

 

„Impresionirana životima snažnih žena čvrstog karaktera, kubanska književnica Soe Valdes odlučila je da napiše trilogiju o umetnicama nadrealizma - slikarki Remedios Varo, fotografkinji Dori Mar – muzi Pabla Pikasa i kubanskoj književnici Lidiji Kabreri. Mesec u kavezu je omaž ženi koja nije prihvatala kompromise.“ El País

 

Mesec u kavezu je priča o strastvenom i nepoznatom životu Remedios Varo, španske slikarke nadrealistkinje, koja se tridesetih godina XX veka družila s Lorkom i Dalijem, pre nego što je otišla u izgnanstvo u Meksiko. Soe Valdes, kubanska književnica u pariskom egzilu, dočarava procvat avangarde u Španiji dvadesetih godina prošlog veka i uključuje nas u dešavanja u umetničkim krugovima nadrealističkog Pariza kako ga doživljava Remedios Varo. 

 

Soe Valdes (Zoé Valdés) rođena je 1959. u Havani. Filološkinja po struci, između 1983. i 1988. radila je pri Unesku i u Odeljenju za kulturu kubanske misije u Parizu. Zatim se vratila na Kubu, gde je učestvovala u slikarskom pokretu u Havani, bila scenaristkinja i zamenica direktora časopisa Sine kubano. Objavila je 5 pesničkih zbirki i 22 romana, među kojima su Dala sam ti život ceo, Morske vučice, Ples sa životom, Žena koja lovi zvezde, Fikcija Fidel, Svakodnevno ništavilo, Žena koja plače. Objavila je 4 zbirke priča i 2 knjige za decu. Živi u Parizu. Dobitnica je francuskog Ordena viteza za umetnost i književnost, titule počasnog doktora nauka Univerziteta Valonsijen i Velike zlatne medalje grada Pariza za doprinos ljudskim pravima i za blistavu književnu karijeru.