24. 11. 2016.| Književni program

Četvrtak 24.novembar u 19.00, Klub-knjižara Magistrala

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016 – BOB DILAN

Uz emitovanje video spotova po izboru Mićuna Ristića i prikazivanje dokumentarnog filma Don’t look back (D.A. Pennebaker, 1967)

Učestvuju: Vladislav Bajac, Žikica Simić i Nikola Dedić

 

“…ovih dana, skoro nepogrešivo, nad Dilanom se groze slabi i mondeni pisci – primjerice Irvin Velš – a veliča ga istinski klasik epohe Salman Rušdi. No, kako Nobelova nagrada nije za funkcionalnu nepismenost, jednako nije ni za načitanost. Ovaj put njome je čašćena i publika koja ništa ne čita. Ali zašto bi se čitatelji osjećali uskraćenim? Pogotovu ako je Dilan dopirao do njih.”

Miljenko Jergović, (www.mojahercegovina.com) 

 

Robert Alen Cimerman (24. 5. 1941, Minesota), pevač, kompozitor i pesnik, poznatiji kao Bob Dilan, jedan je od najvećih kantautora XX veka. Promenio je ime inspirisan velškim pesnikom Dilanom Tomasom. Poznat po društveno i politički angažovanim pesmama, sredinom šezdesetih, posle saobraćajne nesreće, zbog religijskih tekstova odmiče se od psihodelije, a sedamdesete obeležava bavljenjem i drugim vrstama umetnosti. Objavljuje roman Tarantula i knjigu Writings and Drawings by Bob Dylan, komponuje muziku za film Pet Garet i Bili Kid, u kojem i glumi. Krajem šezdesetih prelazi u hrišćanstvo, da bi se osamdesetih vratio judaizmu. Za 45 godina objavio je 44 albuma. Časopis Time uvrstio ga je na listu sto najuticajnijih osoba XX veka. Prvi put je službeno nominovan za Nobelovu nagradu za književnost 1997. Još uvek aktivno nastupa. 

 

“Hej, volio bih se i sam nazivati pjesnikom, ali, nažalost, ne mogu zbog svih ostalih bijednika koji dijele istu titulu. Tko je na kraju bio pravi pjesnik? Allen Ginsberg? On je pjesnik. Biti pjesnik ne znači nužno da morate ispisivati retke riječi na papiru. Znate li na što mislim: jedan od kamiondžija koji polako hoda stepeništem u motelu je pjesnik. Govori kao pjesnik. “                                                                                              Bob Dilan, (www.6yka.com)