29. 11. 2016.| Književni program

Utorak 29.novembar u 19.00/Klub – knjižara Magistrala

Dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju zbirku pripovedaka za 2016. 

VULE ŽURIĆ - TAJNA CRVENOG ZAMKA

Učestvuju Vesna Trijić i autor

 

Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Bora Stanković, Petar Kočić, Tito, Vladimir Nazor, Šaban Bajramović – samo su neki od junaka Žurićeve knjige. Nova zbirka priča jednog od naših najznačajnijih savremenih pripovedača potvrđuje Žurićevu sposobnost da na malom prostoru izgradi uverljive književne svetove sazdane na ruševinama naše nedavne prošlosti, u kojima bezuspešno tražimo kamen temeljac za svetliju budućnost.

 

Vule Žurić (1969, Sarajevo), dobitnik je nagrada Borislav Pekić, Stevan Sremac, a prošle godine je roman Republika Ćopić bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Knjige priča: Umri muški, Dvije godine hladnoće, U krevetu sa Madonom, Valceri i snošaji  i Mulijin ruž; romani: Blagi dani zatim prođu, Rinfuz, Tigrero, Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki, Mrtve brave i Narodnjakova smrt. Autor je radio-drama: Omča od hartije, posvećene životu i smrti Bore Stankovića, Čovek bez peripetija, posvećene Milanu Rakiću, Ostrvo Uskoković, posvećene Milutinu Uskokoviću, Crni glas za belu hartiju, posvećene Emanuilu Jankoviću i Branin orfeum u zunzarinoj palati, posvećene Brani Cvetkoviću. Drame su u produkciji Dramskog programa Radio Beograda emitovane na radio-talasima Javnog servisa. Koautor je scenarija za diplomski film Miloša Ajdinovića Mrtav čovek ne štuca. Priče su mu prevođene na nemački, engleski, grčki, španski, portugalski, poljski, italijanski, francuski, mađarski i slovenački. Živi u Pančevu. Živi u Pančevu.