13. 12. 2016.| Književni program

Utorak 13. decembar u 19.00, Klub – knjižara Magistrala

Izdavačka kuća PARTIZANSKA KNjIGA predstavlja

debitantski roman Nemanje Jovanovića MILKA ZBOGOM, VIDIMO SE SUTRA i  zbirku priča Juhana Haštada NADALjE ĆEŠ SAMO STARITI (prevod Miloša Belčevića)

 

Učestvuju: Srđan Srdić i Nemanja Jovanović

 

Nemanja Jovanović (Čačak, ‘74) bavi se ilustracijom i grafičkim dizajnom. Bio je tehnički urednik izdavačke kuće Veseli četvrtak. Objavljivao je priče u Studentu, Yellow Cab-u, Severnom bunkeru, Ulaznici. Kreirao je logo Partizanske knjige. Ciklična kretanja i repetitivnost služe Jovanoviću da svog naratora upiše u grad-lavirint, sistem bednih prestoničkih stanova nedostojnih ljudskog bića, gde će ovaj manično da ne živi po postsocijalističkim ćumezima.

 

Juhan Haštad (Stavanger, Norveška,’79), romanopisac, pripovedač, dramaturg i grafički dizajner, debitovao je s 22 godine zbirkom kratkih proznih tekstova Nadalje ćeš samo stariti, zatim je objavio zbirku priča Ambulantna kola. Prvi roman Baz Aldrin, gde si nestao u svoj ovoj zbrci? preveden je na više od 10 jezika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada. Živi u Oslu. Radikalnost forme Haštada je dovela u klaustrofobično polje po kom njegov antijunak vršlja, pišući van kontrole uma (uredničke ili cenzorske u socijalnom pogledu). To je svet dečaka koji pokušava da odraste i mladića koji bi da usvoji normative mladih Evropljana, ali mu ne ide. On je dečak koji proždire živog puža. Neko ko će se hiperintimizirati s nama po cenu pristojnosti. Neko koga nismo želeli da upoznamo.