28. 9. 2017.| Književni program

Četvrtak, 28. septembar, 19.00, Studio 26

Razgovor o knjizi Dejana Sretenovića

URNEBESNI KLIKER - Umetnost i politika beogradskog nadrealizma

(Službeni glasnik, 2016)

Učestvuju: Bilјana Andonovska, Stevan Vuković i autor

 

Nagradu „Pavle Vasić“ za delo iz primenjene umetnosti i dizajna za 2016, po jednoglasnoj odluci žirija dobio je dr Dejan Sretenović, za knjigu koja je plod njegovih višegodišnjih istraživanja beogradskog nadrealizma.

 

Tekstovi koji čine ovu knjigu donose kritičko-analitičko osavremenjavanje interpretacije i kontekstualizacije beogradskog nadrealizma, zasnovano na reviziji, remapiranju, remećenju i međusobnom sučelјavanju mnogostrukih aspekata i činjenica koje tvore svet ove poslednje istorijske avangarde u Jugoslaviji.

                                                Dejan Sretenović

 

Dejan Sretenović (1962), istoričar i teoretičar umetnosti, kustos je Centra za vizuelnu kulturu u Muzeju savremene umetnosti. Nјegova istraživanja obuhvataju savremenu umetnost i teoriju, prakse avangardne i eksperimentalne umetnosti, kao i odnos umetnosti i ideologije u jugoslovenskoj umetnosti XX veka. Knjige: Umetnost prisvajanja, Raša Todosijević. Was ist Kunst? i Art in Yugoslavia 1992–1995. Priredio je zbornike Prilozi za istoriju Muzeja savremene umetnosti, International Exhibition of Modern Art Featuring Alfred Barr’s Museum of Modern Art, New York, Lev Manović. Metamediji i Novo čitanje ikone. Kustos je više desetina izložbi, među kojima su: Fluksus u Beogradu, Kino drugim sredstvima, Neša Paripović: postajanje umetnošću, O normalnosti. Umetnost u Srbiji 1989–2001, Video umetnost u Srbiji.