29. 11. 2017.| Književni program

Sreda, 29. novembar, 19.00, Klub Magistrala

Razgovor o knjigama PROTIV IZBORA Davida van Rejbruka i KAIROS. NOVI ENTUZIJAZAM Joke J. Hermsen u prevodima Olivere Petrović van der Leuv (Futura publikacije, 2017)

Učestvuju: Divna Vuksanović, Relјa Dražić i Vukašin Pavlović

 

Stari model elektoralno-predstavničke demokratije (iz 18. veka) doveo je do gublјenja poverenja u političke partije i izbore. Autor analizira ideju i praksu demokratije od Atine do modernog doba i zaklјučuje da ona u 21. veku mora biti inovirana uvođenjem novih procedura participacije građana.

 

David van Rejbruk (1971), istoričar kulture, arheolog, esejista, piše prozu, poeziju i pozorišne komade. Najveći uspeh postigao je knjigom Kongo.

 

Knjiga Kairos…, pisana usred novog vrhunca krize zapadnog sveta i zbog nje, pledoaje je za intervenciju u primarnu kategoriju bivstvovanja: vreme. Kroz 11 poglavlјa posvećenih misliocima, umetnicima i obrazovanju, autorka razmatra stihove i pojmove, od kojih su najvažniji Kairos, nada, intuicija, empatija i entuzijazam, da bi ocrtala konture nove etike, bez koje nije moguć novi početak.

 

Joke J. Hermsen, nizozemska spisatelјica i filozofkinja, piše romane i studije, angažovana je u međunarodnom udruženju Žene filozofi.