12. 12. 2017.| Književni program

Utorak, 12. decembar, 19.00, Klub Magistrala

Predstavlјanje novih knjiga KARLOSA FUENTESA

(11.11.1928, Panama – 15.5.2012, Meksiko) na srpskom jeziku

Roman AHIL ILI GERILAC I UBICA u prevodu Dalibora Soldatića (Tanesi, 2017) i knjiga eseja ZAKOPANO OGLEDALO. Razmišlјanja o Španiji i Americi u prevodu Bojane Kovačević Petrović i Ksenije Šulović (Akademska knjiga, 2017)

 

Učestvuju: Dalibor Soldatić, Bojana Kovačević Petrović i Mirolјub Stojanović

 

Prisutnima će se obratiti i Nјegova ekselencija Marko Antonio Garsija Blanko, ambasador Meksika

 

Fuentes svoj poslednji, do pred smrt pisan roman, nije želeo da objavi dok vlast i gerila u Kolumbiji ne postignu mir. Tako je on izašao posthumno, 2016. Polazeći od biografije Karlosa Pisara, lidera gerilskog pokreta M19, Fuentes gradi lik harizmatičnog borca za pravdu koji će doživeti smrt kad odbaci oružje i krene u parlamentarnu borbu. Roman je neobična, ne samo književna, analiza zala koja potresaju Latinsku Ameriku, a koja objašnjavaju pojavu gerile. Jednim delom biografski, drugim istorijski, ovo je književni i politički testament jednog od najvećih meksičkih, latinoameričkih i svetskih pisaca.

 

Posežući za jednim od svojih omilјenih simbola, ogledalom, Fuentes prikazuje odraz identiteta naroda s obe strane Atlantika. (...) meksički pisac u intraistorijskom dijalogu progovara o mitovima, bogovima, muzici, umetnosti, hrani, ličnostima koje su obeležile razne epohe složenih povesti Španije i Latinske Amerike, kako bi rastumačio kulturni identitet hispanoameričkog čoveka.

                        Bojana Kovačević Petrović