25. 1. 2018.| Književni program

Četvrtak, 25. januar, 19.00, Klub Magistrala

Predstavljanje romana TUCANjE KAMENA Klemensa Majera

u prevodu Bojane Denić (Radni sto, 2017)

Učestvuju Bojana Denić, Miroljub Stojanović i Ivan Velisavljević

 

Klemens Majer (3.10.1977, Hale/Zale), nemački pisac, odrastao je u istočnom delu Lajpciga. Po završetku srednje škole finansirao je svoje studije nemačke književnosti radeći, između ostalog, na viljuškaru i kao nosač nameštaja. Za svoj prvi roman, Dok smo sanjali, po kome je Andreas Drezen snimio film, dobio je priznanja: Rheingau-Literatur-Preis, Märkisches Stipendium für Literatur, Förderpreis zum Lessing-Preis i Mara-Cassens-Preis. Za knjigu priča Noć, svetla (u prevodu na srpski jezik Drinke Gojković) dobio je nagradu Lajpciškog sajma knjiga. Živi u Lajpcigu.

Mislim da je usamljenost jedna od glavnih tema književnosti uopšte, usamljenost ljudi i žena, naročito u kratkim pričama gde nije toliko lična kao u romanu.

Klemens Majer

 

Tucanje kamena je roman o gradu u Istočnoj Nemačkoj pred pad Berlinskog zida. Roman o stratumima grada u doba tranzicije, u kojem Majer književnim sredstvima komponuje glasove prostitutki, podvodača, investitora, preduzetnika, džokeja, huligana, švercera dijamanata, nemačkih i japanskih bandi s glasovima inspektora, pravosudnih organa, političara i vodi nas na pomahnitalo putovanje nakraj noći. Knjiga je nominovana za međunorodnu nagradu Men Buker 2017.

X