21. 4. 2018.| Književni program

Subota, 21. april, 19.00, Klub Magistrala

Gostovanje dobitnika NINOVE nagrade za 2017.

DEJAN ATANACKOVIĆ - LUZITANIJA

Učestvuju: Ana Stišović Milovanović, Tamara Krstić i autor

 

Luzitanija, zamišljena kao utopijski roman, priča je o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici u I svetskom ratu, smeštenoj Doktorovoj kuli. Bolnica je van nadležnosti okupatora, te postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu suprotstavljeni, već se i razumu i ludilu suprotstavlja glupost.

 

„D. Atanacković strpljivo gradi radnju i vodi čitaoce kroz kompleksne hodnike imaginacije. saramagovskom naracijom ukršta likove i događaje, i svakom stranicom dokazuje da iznenađenjima nema kraja. Maestralno baratajući apsurdom, stvara svet inverzije normalnosti. Luzitanija je roman o utočištu, gde svako može naći svoje mesto i smisao. “

Nikola Dragomirović

 

Dejan Atanacković (Beograd, 1969) predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje s firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Body Archives, posvećenom istoriji predstava ljudskog tela. Vodi radionice zasnovane saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je pokrenuo Drugi pogled, inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Luzitanija je njegov prvi roman.