18. 10. 2018.| Književni program

Četvrtak, 18. oktobar, 19.00, Klub Magistrala

Licem u lice - JELENA LENGOLD i TEOFIL PANČIĆ

Povodom romana ODUSTAJANjE (Arhipelag, 2018)

 

Novi roman Jelene Lengold je priča o ženi u tri životna doba (devojčica, mlada i zrela žena), o sećanjima na detinjstvo, o činjenicama intimne i porodične istorije, o kojima se mora pričati. Odustajanje je snažna knjiga puna preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Pojavljuje se petnaest godina posle prethodnog autorkinog romana, Baltimor.

 

Jelena Lengold, pripovedačica, pesnikinja i romansijerka.Pesme: Raspad botanike (‘82), Vreteno (‘84), Podneblje maka (‘86), Prolazak anđela (‘89), Sličice iz života kapelmajstora (‘91), Bunar teških reči (‘11) i Izaberi jedno mesto (‘16).Priče: Pokisli lavovi (‘94), Lift (‘99), Vašarski mađioničar (’08, Evropska nagrada za književnost, Žensko pero, Biljana Jovanović i Zlatni Hit Liber), Pretesteriši me ('09), U tri kod Kandinskog (‘13) i Raščarani svet (’16, Andrićeva nagrada). Prevedena je na engleski, italijanski, danski, francuski, bugarski, rumunski, makedonski, ruski, ukrajinski i češki jezik. Zastupljena je u antologijama savremene srpske književnosti u Srbiji i svetu. Bila je novinarka i urednica u redakciji kulture Radio Beograda, projekt-koordinatorkaNansenskolen Humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.

 

„Kad se podvuče crta, neće baš mnogo toga što će izaći ove godine moći da se meri s Odustajanjem, takvim kakvo je. Ovo je zrela knjiga autorke koja ima potpuno zasebno mesto u srpskoj prozi, izboreno darom i senzibilitetom bez premca. Čuj, ne baš mnogo toga? Zapravo, malo, gotovo ništa. Jer, Jelena Lengold ima ime, i to ime nikada još nije osvanulo na knjizi koja bi bila nešto manje od Događaja.“

Teofil Pančić