31. 10. 2018.| Književni program

Sreda, 31. oktobar, 19.00, Klub Magistrala

Predstavljanje knjige eseja ZORANA PAUNOVIĆA

DOBA HEROJA (Geopoetika, 2018)

Učestvuju: Moma Rajin, Vladislav Bajac i autor

 

Doba heroja je knjiga eseja o suštinskoj vezi rokenrola i književnosti: Vilijema Blejka i Džima Morisona, Džemsa Džojsa i Boba Dilana... Knjiga donosi Paunovićeve tekstove i o Bitlsima, Roling Stonsima, Hendriksu, Lu Ridu, Dejvidu Bouviju, Džoniju Štuliću... koji će poslužiti kao paradigma za tezu da se "pravi pesnici rađaju matori i umorni od života; neki od njih, međutim, imaju dovoljno sreće i strpljenja da na kraju dočekaju mladost".

 

Zoran Paunović (31.5.1962, Bor) profesor je engleske književnosti na fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, esejista i prevodilac. Magistarsku tezu Motiv hajke u zabavnim romanima Greama Grina odbranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu,a doktorirao je na temi američkih romana Vladimira Nabokova u Novom Sadu. Potpredsednik je Srpskog PEN centra i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je NIN-ovog žirija za roman godine i prevodilac nekih od najznačajnijih dela svetske književnosti. Srpsku kulturu je zadužio angažovanjem u brojnim projektima, ali i kao izvrstan prevodilac, predavač iesejista. Knjige: Gutači blede vatre, Istorija, fikcija, mit, Prozor u dvorište, Doba heroja.

 

„Paunović čini čudesnu stvar: on stilom spaja javno sa intimnim, znalačkim bravurama popularno sa književnoteorijskim, duboku prošlost sa tvrdom sadašnjicom.“

Vladislav Bajac