22. 3. 2017.| Akademski filmski centar

Sreda, 22. mart, 20.00, Mala sala

Festival u gostima

PROKUPAČKI FESTIVAL KRATKOG FILMA

 

Peto izdanje Prokupačkog festivala kratkog filma održano je u  maju prethodne godine za koje je prijavljeno 1653 filmova sa svih krajeva sveta, a selekciona komisija je izabrala 60 radova, koji su konkurisali za nagradu Prokupačko magarence za najbolji film u svakoj kategoriji (kratki igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i domaći film).

U goste nam stižu organizatori festivala u Prokuplju, Žikica Jovanović i Dejan Dabić, koji će najaviti novo izdanje festivala i prikazati program nagrađenih filmova sa prethodnog festivala. Na početku večeri biće prikazan kratki igrani “Đurđevak crveni” i biće uručena nagrada Hadži Aleksandru Đuroviću za najbolji film u domaćoj selekciji. Film je inspirisan istinitom pričom o nastanku jedne od najpopularnijih srpskih narodnih pesama “Đurđevdan” tokom Drugog svetskog rata od strane nepoznatog autora u “Vozu smrti” na putu za koncentracioni logor u Jasenovcu. U filmu igraju: Tanasije Uzunović, Goran Jevtić, Andrej Šepetkovski, Vladimir Tešović i Nenad Savić.

 

Program:

 

Britva (Razor), 9 minuta, Rajko Ristanović (Srbija)  - Specijalno priznanje - domaći film

Utočište (Sanctuary), 10 minuta, Jay Menez (SAD) - Specijalno priznanje - igrani film

 

Ovo je Džo (This is Joe), 4 minuta, Francis Diaz Fontan (Španija) - Najbolji dokumentarni film

 

Čovek koji nije želeo da umre (The man who wouldn't die), 11 minuta, Goce Cvetanovski  (Makedonija) - Najbolji animirani film

 

Piknik (Picnic), 13 minuta, Jure Pavlović (Hrvatska) - Najbolji igrani film

 

Nezrele trešnje (Unripe cherries), 16 minuta, Nebojsa Jovanovik (Makedonija) - Specijalno priznanje - igrani film