23. 1. 2018.| Filmski program

Utorak, 23. januar, u 19.00, Mala sala

DUGO I NETREMICE: LIKOVI U DOKUMENTARNOM FILMU 004: HEROJ

DIGITALNOG DOBA

 

Posle predavanja Vladimira Šojata biće prikazan dokumentarni film Dosije Snouden.

 

Objavi poverlјive dokumente zarad javnog dobra i bićeš proteran. Učini to zbog lične koristi, i možeš da postaneš predsednik. Edvard Snouden

 

Ko je istinski junak orvelovskog sveta kontrole podataka u kome živimo? Šta se dogodilo sa internetom – da li je on postao inkarnacija samog zla? Kako prikazati u dokumentarnom filmu zakonom zabranjene aktivnosti kao što su otkrivanje državne tajne i objavlјivanje poverlјivih dokumentata? Da li filmski autor može da ostane po strani ako se bavi najaktuelnijim političkim i društvenim temama i da li se politički aktivizam negativno odražava na umetničke domete? Zašto je zvuk istog protivpožarnog alarma u honkonškom hotelu različit u filmovima “ Citizenfour ” i “Terminal F”?

 

Na ova i druga pitanja vezana za političku i društvenu dimenziju digitalnog doba, kao i na mogućnosti otpora u savremenom društvu, autor predavanja Vladimir Šojat, filmski autor i producent, pokušaće da odgovori i inicira diskusiju kroz analizu filma Citizenfour Lore Poitras, dobitnika nagrade Oskar za najbolјi dokumentarni film 2015.

 

Želim da razumem velike teme kroz lične priče o kojima može da se razmišlјa. Moj rad se sastoji u snimanju lјudi koji u užasnim situacijama pokušavaju da učine ispravnu stvar.

Lora Poitras, reditelјka filma