19. 5. 2018.| Akademski filmski centar

Subota, 19. maj, 19.00, Mala sala

BOG GROMOVA - DEKOLONIJALNI FILM ZA POČETNIKE

Izbor filmova i uvod: Miroljub Stojanović

 

Kao deo programa Škole angažovanog filma, Miroljub Stojanović predstavlja izbor filmova i javnu projekciju. Program obuhvata film NOW (1965) kubanskog reditelja Santjaga Alvareza i SOLEIL O (1967), film mauritanskog reditelja Med Honda.

 

Škola angažovanog filma se realizuje od aprila do decembra 2018. u prostorijama AFC DKSG. Projekat prema zamisli umetničkog dua Doplgenger realizuje udruženje Transimage u saradnji sa Akademskim filmskim centrom Doma kulture Studentski grad i uz podršku fondacije Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

 

Miroljub Stojanović je filmski teoretičar i kritičar. Filmsku kritiku, esejistiku i teorijska istraživanja objavljivao je u više od 40 različitih štampanih časopisa, stručnih publikacija i štampi. Tekstovi o filmu prevedeni su mu na šest jezika, a bibliografiju upotpunjuju brojne tribine, okrugli stolovi, predavanja, TV i radio prilozi. Azijski film i azijska kultura generalno (boravio je u 24 azijske zemlje) u žiži su njegovih interesovanja. Globalnoj kulturi Trećeg sveta posvetio je neke od svojih najambicioznijih radova (Asja Đabar i moderni alžirski roman, Nacionalizam u azijskom filmu, Indijski film Zlatnog doba od sticanja nezavisnosti do smrti Lal Bahadur Šastrija, poslednjeg gandističkog premijera, i dr.)