RADIONICE INFORMACIONA PISMENOST u BIBLIOTECI DKSG

DKSG: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Dom kulture „Studentski grad“

Saopštenje za javnost

1.3.2017.

 

S obzirom na obraćanje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića javnosti zaposleni Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG) šalju svoj odgovor i javno traže sastanak sa ministrom.

 

Podsećamo da je Sindikat „Nezavisnost“ DKSG tražio sastanak sa Ministrom u vezi sa planom reorganizacije i racionalizacije na koji ministar nije odgovorio. Takođe, podsećamo ministra da je u prethodna tri meseca u kojima se 'detaljno' bavio poslovanjem ustanove DKSG u dva navrata prekršio:

 

- Protivpravno pokrenuo inicijativu za poništenje konkursa za direktora ustanove koje je izglasao upravni odbor DKSG navodeći nepostojeći plan reorganizacije i racionalizacije

- Protivpravno pokušava da ugasi pravni subjekt Dom kulture „Studentski grad“ pozivajući se na član 29. Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

 

Iako ministar navodi odluku o pripajanju, a ne gašenju DKSG, opet podsećamo da je ta odluka doneta bez prethodne javne rasprave u široj studentskoj i kulturnoj javnosti.

 

Zahtevamo da se oformi ekspertsko telo koje će uz konsultacije sa predstavnicima ministarstva prosvete, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti izvršiti detaljnu analizu kvaliteta rada i programskih aktivnosti DKSG, na koje ministar sugeriše kao nedovoljno kvalitetne i pitamo koji su to kriterijumi po kojima ministar ocenjuje da Dom kulture ne vrši svoju funkciju.

 

Na navode o stvaranju jednog funkcionalnog tela sa jakim menadžmentom DKSG ima jasan stav!

 

Gašenje pravnog statusa DKSG imaće sa sobom mnogo posledica. 

 

Ministar nije posetio DKSG dok se 'detaljno' njime bavio, kao što ni rukovodeći organ postavljen od strane Ministarstva uglavnom nije prisustvovao programima za vreme svog mandata kao v.d. direktora.

 

DKSG i SKC su dve ustanove sa potpuno različitim programskim profilima. DKSG je Dom kulture koji u odnosu na zajednicu Studentskog grada razvija program, ali je uspeo da tokom godina to proširi i na Novi Beograd i čitav grad. DKSG je tokom godina razvio prepoznatljive programe i međunarodne manifestacije. Dom kulture Studentski grad predstavlja simbol Studentskog grada i njegovo gašenje predstavljao bi svojevrsni presedan u istoriji naše zemlje u smislu gašenja ustanove kulture.

 

Dom kulture se protiv banalizacije i komercijalizacije bori  onim što najbolje zna: kreiranjem relevantnog sadržaja i programa. U trenutku kada je država Srbija otvorila poglavlje EU o obrazovanju i kulturi ona ujedno gasi ustanovu kulture.

 

Zahvaljujemo se čitavoj javnosti koja je stala uz nas, ali i saradnicima iz celog sveta, kao i studentima. Kulturna, stručna i studentska javnost je već animirana i tom smislu DKSG nije usamljen.

 

Danas se u Domu kulture „Studentski grad“ brani kultura!

Top