FILOSOFSKI KUVAR – ZA STOLOM SA VELIKIM MISLIOCIMA

Postoji li veza između gastrofilije i filozofije? Između kušanja ili varenja i filozofiranja? Kako sklonost ka askezi ili hedonizmu utiču na filozofiju i filozofiranje? Značaj čula ukusa je i omalovažavan i slavljen među filozofima kroz vekove. Filosofski

Četvrtak, 7. 5 u 19:00, Mala sala

FILOSOFSKI KUVAR – ZA STOLOM SA VELIKIM MISLIOCIMA

Promocija knjige

Govore: Momir Đoković, Vladimir Medenica

Postoji li veza između gastrofilije i filozofije? Između kušanja ili varenja i filozofiranja? Kako sklonost ka askezi ili hedonizmu utiču na filozofiju i filozofiranje? Značaj čula ukusa je i omalovažavan i slavljen među filozofima kroz vekove. Filosofski kuvar Petera M. Štajnera i Marijane Rirmajer (prevod Momir Đoković, izdavač Logos) interesantno je štivo koje osvetljava istoriju filozofije na nov način. 

 

Pomalo se prebrzo zaboravilo da homo sapiens pre svega označava onog ko ima moć kušanja, sapor, ukus koji se ceni i traži, onog kome je važno čulo ukusa, dakle, degustirajuću životinju, pa tek onda čoveka koji govori, odnosno onoga koji je putem moći rasuđivanja, razuma ili razboritosti postao čovek.“ Citat iz knjige

Top