MIODRAG STOJANOVIĆ ČEZA (1964-2018)

U doba novotalasnog Beograda, koje nije dobro preterano mitologizovati, ali ga je potrebno zabeležit

Subota, 17. novembar, 20.00, Mala sala

In Memoriam

MIODRAG STOJANOVIĆ ČEZA (1964-2018)

Projekcija video-rada Superstvarnost

Razgovor o životu i radu Miodraga Stojanovića Čeze

 

U doba novotalasnog Beograda, koje nije dobro preterano mitologizovati, ali ga je potrebno zabeležiti i pokušavati razumeti, poseban ogranak su predstavljala tzv. deca konceptuale, koja su preko fanzina i muzike artikulisala podsticaj koji je stigao sa pank preokretom. Među njima su se posebno isticale dve rok grupe u kojima je ključni član bio Miodrag Stojanović Čeza – Profili profili i Kazimirov kazneni korpus.

 

Prvi nezavisni album u tadašnjoj Jugoslaviji (izdat 1982. godine potpuno van sistema muzičkih kuća, uz unikatne crteže na omotima) bio je onaj koji su napravili Profili profili i Kazimirov kazneni korpus za Srećnu novu galeriju Studentskog kulturnog centra. S jedne strane je bilo pet verzija pesme “Paralitično šizoidne devojke” grupe Kazimirov kazneni korpus, a s druge strane albuma pet verzija pesme «Ventilatori» grupe Profili profili. Istorijska klasifikacija ovaj album određuje kao eksperimentalan i minimalistički, a finesa je tihi uticaj muzike Miše Savića i jasan beleg panka. Specifičnost ovog spoja je, s druge strane, u grupama Profili profili i Kazimirov kazneni korpus objedinila dve snažne struje beogradske scene – konceptualnu umetnost i psihodeliju.

 

Sa grupom Supernaut Čeza je učestvovao u realizaciji albuma „Budućnost sada“ i „Lajv in Zombitaun“. Supernaut je bio krucijalan deo predstava i filmova koje je radila Sonja Savić, a Čeza je potpisan i kao autor muzike za njen video «Superstvarnost» (1997).

 

Saša Radojević

 

U razgovoru će učestvovati Srđan Đile Marković, Dragan Ambrozić, Dragoslav Radojković i Saša Radojević.

Top