20. 12. 2014.| Muzički program

Subota 20.12. u 21:00, Velika sala

NADA KOLUNDžIJA

 

Nada Kolundžija je beogradska koncertna pijanistkinja, najznačajniji srpski izvođač i pasionirani promoter savremene muzike. Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, nastupajući kao solistkinja ili kao kamerni saradnik. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja.
Svoje nastupe je obogatila i sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, upotrebom glasa i snimljenih zvučnih matrica i multimedijalnim konceptima. Oko većih projekata okupljala je brojne umetnike koji su delili njen entuzijazam.
Godinama je upoznavala beogradsku publiku sa delima klasika 20. veka i savremenih autora. Na njenom obimnom repertoaru uvek su se nalazila i dela domaćih kompozitora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera.
Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom, violinistom internacionalne karijere. Dugogodišnji je saradnik i gost muzičar ansambla Les AMIS iz Toronta. Bila je višegodišnji član beogradskog Ansambla za drugu novu muziku i ansambla Crossover elita, koja je izvodila fuziju klasike i džeza.
Uporedo sa umetničkom karijerom, radila je kao redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i zainteresovala mnoge mlade muzičare za savremene muzičke izraze. Umetnički je direktor Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije, Guarneriusa, čija misija je da promoviše mlade umetnike i obogaćuje umetnički život Beograda.
U promociji nove muzike, Nada se ne fokusira samo na pijanistički repertoar, već podržava inovativne načine umetničkog izraza. Kao umetnički direktor prvog međunarodnog festivala elektronske višemedijske umetnosti, elektronske i radiofonske muzike, Art of Sounds (2008) inicirala je i organizovala promociju više od 40 radova umetnika iz Australije, Kanade, SAD i Azije.
Imala je turneje po Americi i Kanadi, Kini, Indiji i Meksiku i nastupala je u Mađarskoj, Holandiji, Tajlandu, Nemačkoj, Španiji, Ukrajini, Austriji, Italiji, Rumuniji, Grčkoj, Francuskoj i zamljama bivše Jugoslavije.

Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (odsek za klavir) u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.
2006. godine nominovana je za Nagradu grada Beograda za projekte Valceri 20. i 21. veka, koji je izveden na BEMUS-u, a 2011. za multimedijalni projekat Muzički cirkus Džona Kejdža - Kuća puna muzike, koji je izveden na otvaranju 19. Međunarodne tribine kompozitora.
Na programu će biti dela Gurdžijeva, De Hartmana, Vilijama Dakvorta, Erika Satija, Skota Pendera, Arvo Perta, Galena H. Brauna, Antona Batagova, Tobija Tvajninga i Jakoba Ter Velthousa.

 


Georgij Ivanovič Gurdžijev/ George Ivanovitch Gurdjieff (1866–1949) mistik i filozof, duhovni učitelj jermensko–grčkog porekla. Smatrao je da muzika može da pomogne u razvijanju naših humanih potencijala. Thomas de Hartmann (1885 –1956) ruski kompozitor, saradnik i učenik Gurdžijeva. Dve decenije je zapisivao obiman opus muzike koju je Gurdžijev sakupio putujući. Čuveni pijanista Kit Džeret/Keith Jarett snimio je kompozicije Gurdžijeva na LP Sacred Hymns i time ga prvi put ga učinio dostupnim široj javnosti.


Viljam Dakvort (1943-2012) je američki kompozitor, izvođač i pedagog. Smatra se osnivačem post – minimalizma. 1997. godine, zajedno sa programerom Norom Farelli započeo je prvi interaktivni internet projekat pod nazivom Cathedral, koji je emitovao 34 izvođenja sa 5 kontinenata. Njihov sajt je imao višemilionsku posećenost. Dakvort i Fareli su realizovali još dva velika projekta: iPod operu baziranu na mitu o Orfeju, izvedenu na ulicama i šetalištima u Brizbejnu (Australija) i Sonic Babylon, koji je nakon višegodišnjeg rada predstavljen 2009. godine. Sačinjen je od nevidljivih zvučnih bašti u vazduhu, koje se čuju na mobilnim uređajima kada posetioci prolaze kroz njih. Dakvort je dobitnik velikog broja nagrada za svoju kreativnost i pedagoški rad. Neke od njih su Internet nagrada, Nagrada za muziku Fondacije za savremenu umetnost, nekoliko Fulbrajtovih nagrada, Nagrada za informacione tehnologije i druge. 


Erik Sati (1866 –1925) je francuski kompozitor. Njegovo stvaralaštvo sadrži naznake gotovo svih pravaca koji su kasnije nastali u muzici 20. veka. 

Skot Pender (1959) američki kompozitor, diplomirao je filozofiju i kompoziciju. Kao Fulbrajtov stipendista boravio je u Velikoj Britaniji i učio kod čuvenog kompozitora Gevina Brajersa (Gavin Bryars). Dela su mu izvođena u SAD i Evropi. 

 

Arvo Pert (1935) je kultni estonski kompozitor. Brojni snimci njegove muzike imali su status najprodavanijih i njegova muzika je pomerila granice tradicionalnog klasičnog auditorijuma.
Razvio je tonalnu tehniku koju je nazvao tintinabuli. Latinska reč tintinnabulum znači - zvono .
"Tintinnabuli je matematicki precizna veza između dve linije... tintinnabuli je pravilo gde su melodija i pratnja (prateći glas)… jedno. Jedan plus jedan su jedan – ne dva. To je tajna ove tehnike."
Arvo Pert

 

Američki kompozitor Galen H. Braun /Galen H. Brown je post–minimalista. Posebno ga interesuje rad sa kamernim ansamblima u kombinaciji sa elektronikom. Urednik je nagrađivanog novog muzičkog sajta Sekuenza21.com i pisac tekstova koji su naišli na odlične ocene kritičara. Magistrirao je u Bostonu na NEC-u. Od 2006. živi u Njujorku i radi sa timom za upravljanje baze podataka u razvojnoj kancelariji Njujorške filharmonije.


Тobi Tvajning (1958) je američki kompozitor i pevač. Njegov muzički put vodi od rok i džez muzike do gospela i eksperimentalnih kompozicija. 


Holandski kompozitor Jakob ter Velthous (1951), poznatiji kao JacobTV počeo je svoju karijeru kao rok muzičar. Studirao je kompoziciju i elektronsku muziku. 1980. godine dobija Holandsku nagradu za kompozitore. Njegove kompozicije, poznate kao boombox repertoar, za instrumente i grooving zvučne zapise bazirane na govornim melodijama, stekle su veliku popularnost. Jacob TV je jedan je od najizvođenijih evropskih kompozitora. Izvode ga najčuveniji svetski orkestri i solisti. On integriše rok, džez i pop kulturu u klasičnu muziku. Materijal za svoje kompozicije uzima iz američkih medija i svetskih događaja. 

 

 

Festival se izvodi uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 Vrste materijala u arhivi: Fotografija


foto: Marija Konjikušić